«Упівський борщ»

14 жовтня в Україні  відзначаються свято Покрови Пресвятої Богородиці. Традиційно Пресвята Богородиця вважається покровителькою Українського козацтва, воїнства та захисницею від ворогів. Крім того, 14 жовтня 1942 року було створена Українська Повстанська Армія. Так склалося, що це день отримав особливого значення у наш час – це День захисника Вітчизни.  Наше сучасне військо стало однією з найбоєздатніших армій Європи, маючи за плечима більше 5 років досвіду боїв російсько-української війни. Жертвами цієї війни, за приблизними даними, вже стало понад 13 тис. українських воїнів та мирних осіб.

  • ????????????????????????????????????

Вояки Української Повстанської Армії брали до рук зброю, аби захистити українців від обох тоталітарних режимів – нацистського та комуністичного. Їхня стратегічна мета – відновлення української державності. Сьогоднішнє свято це спроба відтворити одного з аспектів життя Української Повстанської Армії – харчування повстанців в польових і святкових умовах.

Виставку сучасної зброї презентує Кафедра військової підготовки Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Мета сьогоднішнього заходу продемонструвати, що українські партизани не лише успішно вели бойових дій проти  тоталітарних режимів, але були вправними кулінарами. Одна з локацій представлає саме страи УПівців. Основними інгредієнтами Упівської кухні були хліб, жири (сало, смалець, шкварки), м’ясо, молоко, бараболя, горох, фасоля, каші (вівсяна, ячмінна, гречана), макарони, мука, сіль, цибуля, часник, городина, петрушка, зернові. Використовувалися сушені овочі, сухий сир, ягоди і гриби, мед, цвіт липи. Готували каші, зупу з м’ясом, юшку з ячмінної крупи з городиною, м’ясом та шкварками. Менш поширеними були сиров’ялена ковбаса, риба і консерви, печення, пряники.

Святкове меню було розмаїтішим і могло включати складні для приготування і багатокомпонентні страви, наприклад, червоний борщ, грибна юшка, запечена риба, вареники з сиром, капустою, м’ясом, цибулею з яйцем, ягодами і фруктами, голубці,  солодка випічка. Багато з цих страв повстанці могли куштувати лише гостюючи в селянських хатах.

На музичній локації презентують повстанські пісні: оригінальні та у сучасній інтерпретації.

Студенти та викладачі Кафедри готельно-ресторанної та курортної справи організували та підготували патріотично-мистецьке та гастрономічне тематичне дійство.