У Центрі «PNU EcoSystem» відбулися українсько-румунські курси підвищення кваліфікації для педагогів

28 квітня у Центрі інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem» завершилася друга серія курсів підвищення кваліфікації для педагогічних працівників закладів професійно-технічної освіти м. Івано-Франківська і міст Сейну та Сігету-Мармацієй (Румунія) на тему «Інноваційні технології навчання в освітній діяльності педагога», які тривали упродовж кількох днів. Відповідно до даних електронної реєстрації було сформовано 2 групи із 50 педагогічних працівників. Групи українських викладачів працювали офлайн із дотриманням усіх карантинних вимог, а команда Румунії долучилася до участі в тренінгах у режимі відеоконференції з допомогою Cisco WebEx.

Перед початком роботи курсів з вітальним словом до учасників звернулися проректорка з науково-педагогічної роботи університету Галина Михайлишин і начальник Департаменту інвестиційної політики, проєктів, міжнародних зв’язків, туризму та промоцій Івано-Франківської міської ради Ігор Попадюк.

Спікерами заходу виступили: докторки наук, професорки – Олена Будник і Любомира Пілецька; кандидати наук, доценти – Лілія Мідак, Тетяна Близнюк, Олександр Новосьолов, Михайло Котик.

Предметом активного обговорення стали проблеми впровадження інноваційних методик у викладанні STEM-дисциплін, зокрема: застосування Smart-технологій в освітньому процесі, використання віртуальних лабораторій, цифрових ресурсів для дистанційного навчання, особливості формувального оцінювання результатів навчання, 3D-візуалізації навчального матеріалу з використанням технології доповненої реальності у вивченні предметів STEM та ін. Зацікавлення серед практичних працівників закладів прфоесійно-технічної освіти викликали питання щодо роботи з багатофункціональними 3D-пристроями, тривимірний друк, кольорове сканування об’єктів і лазерне випалювання на базі багатофункціонального 3D-пристрою XYZPrinting. На завершення курсів слухачам було запропоновано тренінг, що мав метою ознайомлення з практичними вправами щодо запобігання професійному вигоранню.

Для колег із Румунії було надано синхронний переклад. Усі учасники отримали сертифікати про підвищення кваліфікаціїї загальним обсягом 30 академічних годин.

Як зауважила професорка Олена Будник, курси для педагогічних працівників закладів професійно-технічної освіти проводяться у Центрі інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem» вперше, тому надзвичайно цінним є позитивний фідбек і зацікавлення українських і румунських учасників щодо продовження співпраці.

Курси для педагогічних працівників були організовані за ініціативи Департаменту інвестиційної політики, проєктів, міжнародних зв’язків, туризму та промоцій міста Івано-Франківської міської ради на виконання міжнародного проєкту “STEM-освіта у професійних училищах та спеціалізованих школах” 2SOFT/1.1/23, що співфінансується у рамках Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020.