КАТЕРИНА ЮЩУК: «Атмосфера на факультеті туризму сприяє моїм успіхам»

Ще зі школи, дівчина з Рівненщини, а точніше з маленького села Воскодави, Катерина Ющук мріяла пов’язати своє життя з туризмом. Якось, навчаючись у 6-7 класі, їй пощастило потрапити на районний конкурс екскурсоводів, після якого, як зізнається Катя, у неї “загорілися очі” і вона поставила перед собою першу велику ціль – потрапити на цей конкурс в якості учасниці. З того часу, і так наполеглива учениця, стала старатися ще більше. Цим їй вдалося привернути до себе увагу, тож у 10 класі мрія дівчини здійснилася. Вона посіла друге місце на конкурсі, розповівши історію своєї школи. Далі Катя не зупинилася, вона зрозуміла, що попри все на світі хоче бути екскурсоводом.

Коли прийшов час обрати навчальний заклад, в якому Катя зможе здобути вищу освіту в галузі туризму, вибір дівчини пав на Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника.
“У мене мама родом із Західної України, а в самому Івано-Франківську живе, навчається і працює моя троюрідна сестра. От я одного разу приїхала до них в гості. Коли сестра проводила мені екскурсію містом, ми проходили повз Прикарпатський. “Це наш Прикарпатський університет. Я пробувала сюди поступати, але не пройшла”, – сказала мені сестра, на що я відповіла – « а я пройду і буду тут навчатися на факультеті туризму”, – розповідає Катя.
На жаль, бажання дівчини ніхто в сім’ї не підтримував, навпаки, усі були проти. Надто велика відстань лякала і родичів, і друзів. Особливо важко було дідусеві, котрий звик, що онучка завжди поруч. Тож, коли прийшов час розставляти пріоритети, Прикарпатський опинився на третьому місці. “Єдине про що я шкодую,-зізнається Катя, – що Прикарпатський не був першим пріоритетом. Проте, в кінці кінців, я опинилася там де мала бути, я на своєму місці”.
Велике місто, нові викладачі, багато завдань і колективних, і індивідуальних. З цими та ще з іншими труднощами стикнулася дівчина на початку навчання на факультеті туризму. Проте, з часом вдалося влитися в “нове життя”, викладачі любляче допомагали, друзі підтримували.

«От що ще мені подобається на нашому факультеті туризму – це сама атмосфера. Наш декан Володимир Великочий, наприклад, спілкується зі студентами як зі своїми добрими друзями, тобто завжди привітно питає як справи, чи є якійсь питання або проблеми. І таких доброзичливих викладачів на факультеті туризму теж багато. Для нас, студентів, це важливо. Певною мірою така атмосфера сприяє нашим успіхам», – каже Катя.

Про свої успіхи студентка розповідає охоче і з гордістю. У 2021 році в кінці лютого – на початку березня, тоді ще третьокурсниця, Катерина Ющук взяла участь у II турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Туризм». Долучитися до участі у конкурсі їй запропонувала її викладачка, наукова керівниця, доцентка кафедри туризмознавства та краєзнавства, кандидатка педагогічних наук Галина Гуменюк. Основною умовою конкурсу, на який було подано понад 100 студентських наукових робіт з різних вітчизняних закладів вищої освіти, була актуальність роботи і тому Катерина вирішила пов’язати туризм і війну на Сході України.

“Туризм, як засіб корекції психо-емоційного стану учасників АТО” – саме така тема наукового дослідження Катерини Ющук. “Ми допомагаємо вилікувати тіло, забувши про психологічний стан воїнів АТО”, – наголошує дівчина.

В пошуках матеріалів для своєї роботи Катя спілкувалася безпосередньо з захисниками-учасниками АТО, проводила тестування, співпрацювала з центрами психологічної підтримки воїнів АТО. Як розповідає студентка основною метою дослідження було показати ті цікаві місця, де наші захисники змогли би відпочивати душевно. У контексті цього Катя Ющук запропонувала метод евдемотерапії – це так звана терапія щастям, пояснює студентка, тобто дарувати людям позитивні емоції, залучаючи до різних свят, заходів, екскурсій, тощо.

“ Суть полягає в тому, щоб подорожувати на свята у різні куточки України, в яких це свято саме святкують по- особливому і перебуваючи у тому вихорі подій, у тій атмосфері, зцілити душу, – пояснює Катя.- Під час роботи над цією науковою працею я почала цікавитися не лише туризмом, але й психологією. Спочатку було складно, але завдяки допомозі моєї науковою керівниці Галини Михайлівни мені все вдалося”.

Сьогодні студентка пишається тим, що стала призеркою II туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Туризм» і називає це своїм успіхом. Також цьогоріч Катя Ющук стала стипендіаткою Верховної Ради України.

Навчаючись на факультеті туризму, розповідає студентка, вона здобула також досвід волонтерської роботи. Катя брала активну участь у гастрономічному фестивалі в рамках відзначення дня Івано-Франківська, на танцювальному фестивалі, а також проводили екскурсії містом для людей з вадами зору. Складно було провести таку екскурсію, згадує студентка, тому що важливо було не сказати накшталт «подивіться туди і ви побачите». Адже це люди особливі і ми повинні були це розуміти та враховувати. В той же час потрібно було передати словами інформацію про ту чи іншу пам’ятку, щоб незряча людина її відчула. Катя здобула і певний досвід проведення екскурсій для дітей. Також дівчина розповідає, що у своєму доробку має низку розроблених маршрутів, зокрема, велосипедний маршрут по Рівненській області.

Студентка зізнається, що дуже пишається своїми досягненнями, що здобула в стінах рідного університету. Далі планує вступати на магістратуру і одночасно працювати в туристичній галузі. Також впевнена, що працюючи зможе втілити в життя свій науковий проєкт з психологічного туризму.

Успішна студентка Катерина Ющук каже, що в своєму досить ще юному віці, має своє життєве правило – « не зраджувати своїй мрії, тобто якщо ви відчуваєте, що це ваше – то впевнено йдіть до цього і досягайте успіху!”.