Університетська спільнота вшанувала пам’ять жертв голодоморів

26 листопада в Меморіальному сквері Івано-Франківська відбувся традиційний захід – акція «Запали свічку пам’яті». Її організатором виступає факультет туризму Прикарпатського університету. Захід приурочений Дню пам’яті жертв голодоморів. Участь в акції взяли представники ректорату університету, викладачі, студенти та працівники ПНУ, небайдужі містяни.

Захід розпочався поминальною ходою учасників від пам’ятника Івану Франку до каплиці в Меморіальному сквері. Тут священик відслужив поминальну панахиду за невинно убієнними, закатованими голодною смертю українцями.

Голодомор 1932-1933 років був злочином радянської влади, який вважається одним із найбільш жорстоких та масштабних злочинів проти людяності ХХ сторіччя. Комплексно спланований та реалізований геноцид українського народу щодня забирав понад тисячу життів. У результаті померли мільйони й ще більше – не народилися. Такою була ціна, яку українці “платили” за спробу відновити свою національну незалежність у 1917-1920 роках.

У межах акції з короткими промовами виступили ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда, декан факультету туризму Володимир Великочий.

«Історія людства має декілька прикладів коли за такий короткий час свідомо було знищено мільйони людей. І лише з однією метою – вони перешкоджали тоталітарній радянській системі виховувати безіменну, безродну радянську людину. Ця трагічна сторінка нашої історії – це знову ж таки пам’ять для тих, хто загинув. Ця пам’ять для усіх нас є уроком. Уроком того як потрібно зміцнювати нашу державу, щоб жоден окупант навіть подумати не міг про такі злочини. Цей день є особливий в житті нашої держави і в житті кожного з нас. Адже він знову повертає нас до трагедії, а з іншого боку він змушує нас думати над тим, як будувати майбутнє, яке дозволить всім нам успішно розбудовувати нашу державу», – зазначив ректор Ігор Цепенда.

Як зауважив декан факультету туризму Володимир Великочий саме студенти факультету туризму стали ініціаторами акції «Запали свічку пам’яті», яку проводять вже п’ятнадцятий рік поспіль.

“Подія, якій присвячена наша акція, є стрижневою у пантеоні тих подій, які належать до національної пам’яті. Вона до сьогоднішнього дня викликає емоції, пов’язані з відчуття особистого горя для кожної людини, яка вважає себе українцем», – наголосив Володимир Великочий.

Під час акції студенти факультету туризму зіграли тематичну міні п’єсу. Усі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв геноциду українського народу.

«Нам, молодим людям завжди потрібно пам’ятати історію свого народу, сторінки минулого. Хоч певні моменти минулого є болісними і трагічними. А Голодомори – це взагалі дуже складна ситуація. Треба завжди пам’ятати і вшановувати жертв голодоморів та наших героїв-захисників. На таких заходах ми дослуховуємося до свого серця. Це дуже важливо», – каже Богдан Личук, учасник акції, студент факультету туризму.

На завершення акції учасники запалили свічки в Меморіальному сквері біля символічного хреста та могили студента Прикарпатського університету, Героя Небесної Сотні. Героя України Романа Гурика