Українці та словаки вшанують загиблих у Першій світовій війні

Йти у місця пам’яті разом із тими, з ким раніше ми стояли одне проти одного, аби не повторювати помилок минулого і думати про майбутнє. Це один із важливих лейтмотивів міжнародної науково-практичної конференції «Українсько-словацькі військові підрозділи австро-угорської армії в Великій війні: на шляху до незалежності», яка відбулася 26 листопада в Івано-Франківську.

Два десятки науковців з України, Словаччини, Чехії та Румунії презентували під час заходу наукові дослідження, частина з яких присвячені становищу держави і права в Східній Галичині в час військових лихоліть, а також військовим діям на Прикарпатті під час Першої світової війни. Під час наукового заходу було також проаналізовано стан військових поховань Першої світової війни на Прикарпатті.

Тому ця конференція, зазначив, вітаючи її учасників, ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда, є не просто формальною історичною конференцією – вона має глибокий зміст.

«Людство не зробило висновків з Першої світової війни, цього великого уроку для цивілізації, і через 20 років розпочало ще більшу війну. Сьогодні ми говоримо про братерство зброї, коли досліджуємо українсько-словацькі військові взаємини в період І світової війни. І разом з тим ми говоримо про те, що потрібно вшановувати місця пам’яті тих, хто боровся проти нас, хто були нашими ворогами, бо місця пам’яті і цвинтарі повинні бути не місцями ненависті, а місцем роздумів про те, як уникнути війни, не допустити війни, попередити агресора про те, щоб він не зробив крок, аби розпочати війну», – заявив Ігор Цепенда.

Ректор також висловив вдячність організаторам конференції за те, що намагаються сформувати наукову платформу глибокої дослідницької праці, голові Івано-Франківської обласної ради Олександрові Сичу за його системну допомогу історикам Прикарпаття та України в реалізації проєктів, спрямованих у майбутнє і далеко за межі України. Також Ігор Цепенда висловив вдячність за участь у конференції заступнику Повноважного і Надзвичайного Посла Словацької Республіки в Україні Матушу Корбі, оскільки участь дипломатів у таких заходах свідчить про те, що такою є державна політика, що дуже важливо.

Україна і Словаччина є дуже близькими державами, зазначив Матуш Корба. Відновлення місць історичної пам’яті як для українців, так і для словаків, є дуже важливими, тому дуже тішить, зазначив дипломат, що на Прикарпатті є ентузіасти, які почали займатися цим питанням набагато раніше, ніж держава.

«У Словаччині питання відновлення військових поховань почали підіймати доволі недавно. Після вступу до Європейського Союзу словацька держава почала приділяти цій темі більшу уваги. Посольство Словацької Республіки в Україні, Міністерство закордонних та європейських справ, а також МВС радо підтримуватимуть такі громадські ініціативи в Україні, а також співпрацю на різних рівнях – на рівнях університетів, організацій, органів влади, що дозволить покращити ситуацію з військовими кладовищами», – зазначив Матуш Корба.

Організаторами конференції виступили кафедра теорії та історії держави і права та кафедра історії Центральної та Східної Європи і спеціальних галузей історичної науки Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, КП Івано-Франківської обласної ради з питань пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів “Пам’ять”, КП «Простір Інноваційних Креацій «Палац» та ГО «Поступовий гурт франківців».

Мета конференції надзвичайно шляхетна – вшанувати жертв, які в тих війнах полягли, вважає голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич. Тема меморалізації жертв воєн, зазначив він, завжди буде актуальною. У 20 столітті дві великі війни прокотилися нашими теренами, зокрема Прикарпаття і Словаччини, то ще багато завдань стоїть перед нами.

«В даному випадку вже не мають значення ідеологічні протистояння, геополітичне протистояння, а має значення пошанування. Якщо ми хочемо, щоби нас в історії пам’ятали, ми повинні пам’ятати тих, хто був перед нами», – додав Олександр Сич.

Словацькі науковці кажуть, мають вже 15-річний досвід такої діяльності у Словаччині, тож не проти поділитися ним із українськими науковцями та дослідниками. Також вони б хотіли дізнатися про місця, де воювали їхні предки в Україні, і допомогти українським колегам відновити могили часів І світової війни, які є на території України. На багатьох із них поховано громадян Словаччини, які в тій війні загинули.

Одне із таких зруйнованих поховань, заявив на конференції доктор історичних наук, професор Сергій Адамович, виявили нещодавно представники КП “Пам’ять”. Розташовано це поховання на території Ямницької ОТГ поблизу Павлівки під Івано-Франківськом.