Мистецький проект «НАЦІОНАЛЬНА СПАДЩИНА»: серія майстер-класів народного декоративно-прикладного мистецтва.

Мистецький проект «НАЦІОНАЛЬНА СПАДЩИНА»: серія майстер-класів народного декоративно-прикладного мистецтва.
1. Писанкарство
10 квітня 2022 року у локації вул. Незалежності (біля Івано-Франківського академічного обласного театру ляльок імені Марійки Підгірянки) за опікою ректора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника успішно відбувся перший захід із низки запланованих – майстер-клас із широко відомого та поширеного на території краю декоративно-прикладного мистецтва – писанкарства. Підтримала актуальну ініціативу декана факультету туризму декана факультету туризму, доктора історичних наук, професора В.С. Великочого кафедра управління соціокультурною діяльністю, шоу-бізнесу та івентменеджменту факультету туризму (завідувач доц. В.В.Шикеринець), яка й виступила організатором дійства.
Масове дійство адресоване насамперед переселенцям та гостям м. Івано-Франківська. Станом на сьогодні цей захід є одним із перших в області та має не тільки соціальноорієнтовані цілі. Науково-педагогічними працівниками кафедри започатковано цикл практичних майстер класів – мистецький проект «Національна спадщина», триєдиною метою якого виступає:
– збереження традицій, популяризації звичаїв рідного краю в умовах викликів сьогодення та загроз розвитку креативної індустрії;
– ближчого ознайомлення переселенців та гостей міста з етнічною культурою регіону та для їх інтеграції у місцевий соціум;
– закріплення професійних компетенції студентами управлінської спеціальності «Менеджмент соціокультурної діяльності» у сфері здатності до розуміння культурологічних питань сучасності та уміння розглядати їх з позицій вшанування традицій і звичаїв свого народу та культурного надбання людства.
Активну участь у заході із задоволенням прийняли жителі міста, люди різних вікових категорій. Захід характеризувався значною кількістю глядачів – учсників майстер-класу. Також у заході активну участь прийняли науково-педагогічні працівники педагогічного факультету на чолі з деканом, доктором педагогічних наук, професорам О.С. Кондур.
Із задоволенням для присутніх демонстрували власні непересічні уміння викладачі ОП «Менеджмент соціокультурної діяльності» та запрошені гості:
– майстриня витинанок Христина Дувірак, автор персональних та колективних всеукраїнських виставок, членкиня Товариства «Бойківщина»;
– мисткиня Марічка Пазинюк, викладач Вищого художнього професійного училища № 3 м. Івано-Франківська та Івано-Франківського фахового коледжу ПНУ ім. Василя Стефаника, членкиня спілки дизайнерів України, атестована на народного майстра, лауреат обласної просвітянської премії імені Марійки Підгірянки;
– писанкарка Юлія Петранюк – викладач Вищого художнього професійного училища № 3.
та інші майстри декоративно-прикладного мистецтва області.
У ході мистецького заходу звучали веснянки та гаївки, підготовлені студентами спеціальності «Менеджмент соціокультурної діяльності» під керівництвом заслуженої артистки України, керівника НВЛ «Культурно-мистецький центр» факультету туризму Ірини Жеребецької.
Щиро зичимо всім мирного неба! До наступних зустрічей у рамках нашого проєкту!