ЗУСТРІЧ З ХЕРСОНСЬКИМ ДЕРЖАВНИМ УНІВЕРСИТЕТОМ

6 квітня у конференц-залі факультету туризму відбулася зустріч колективу викладачів та студентів з проректором релокованого до Івано-Франківська Херсонського державного університету Максимом Олександровичем Вінником.

Максим Олександрович презентував фотовиставку про життя університету та загалом міста Херсон під час окупації московитами. Він розповів про стійкість херсонців в час окупації. Її символом став український прапор, що розвівався над університетом аж до 9 червня 2022 року. Студенти і працівники вимушені були ночувати у підвалах гуртожитку. Комендантська година починалася о 20:00, а окупанти, якщо світилися вікна у багатоповерхівках, могли просто вистрілити туди без причини. Максим Олександрович розповів  про гнітючу атмосферу в Херсоні під час російської окупації, про приклади колабораціонізму і відвертого зрадництва, як і про приклади стійкості незламності тих, хто пройшов ворожі катівні, сповна пізнав принади «русского мира».

Декан факультету туризму проф. Володимир Великочий, звертаючись до гостя і присутніх відзначив, що такі люди, як Максим Вінник  є «тихими героями». «Бути українцем у Івано-Франківську – легко – наголосив Володимир Степанович. – А от спробуйте назвати себе українцем під дулами ворожих автоматів і не зрадити під тортурами». Він подякував від імені колективу факультету гостеві та подарував квіти і свої книги. Подарунок досить знаковий. Бо книги – про українську соборність в час Революції 1914-1923 рр., тієї, що заклала основи нинішнього безприкладного єднання української нації. І гість, і присутні зійшлися в одному – в єдності ми приречені перемогти. І перемога буде за нами!

Символічно також, що зустріч відбулася в переддень великого християнського свята – Воскресіння Господнього.

Христос воскрес – воскресне Україна!

Слава Україні! Героям слава!