Всесвітній день боротьби зі СНІДом

5 грудня 2018 року на факультеті туризму відбувся захід приурочений до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, який відзначається 1 грудня вже 30 рік поспіль з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я. До заходу були залучені студенти і викладачі факультету, а також поважні гості: Лущак Ірина Михайлівна – представник міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Федорів Марина Василівна – зав. амбулаторією поліклініки обласного центру СНІДу та Непийвода Людмила Іванівна – регіональний представник уповноваженого ВРУ з прав людини в Івано-Франківській області.

Мета даного заходу полягала у приверненні уваги молоді на до цієї проблеми. За даними ООН, поширення епідемії СНІДу у світі в цілому сповільнилися, але в Україні серед країн Східної Європи ступінь поширеності ВІЛ/СНІД залишається найвищим. Щодня в Україні реєструється 48.5 випадків захворювання ВІЛ-інфекцією. У період з січня по жовтень цього року зареєстровано 7 233 нових випадків СНІДу та 14 797 ВІЛ-інфекції. Також в Україні зростає кількість ВІЛ-інфікованих жінок. Водночас є позитивний момент: нині в Україні немає проблем з лікуванням. Україна перша у Східній Європі переходить на 100%-ву забезпеченість ліками.

Утім, ставлення до ВІЛ-інфікованих людей в нашій країні, незважаючи на те, що в побуті заразитися неможливо, доволі негативне. Люди, які дізнаються, що їхні знайомі можуть бути вражені цим захворюванням, часто відсторонюються або взагалі припиняють подальше спілкування при тому, що вони навпаки мають виявляти лояльне ставлення до хворих осіб.

Першочерговим завданням організованого заходу було формування у студентства й викладацького складу свідомого ставлення до наявної проблеми. У ході  зустрічі обговорювались загальні питання, пов’язані з тематикою ВІЛ-інфекції та СНІДу, ставлення світу до цих хвороб, шляхи мінімізації випадків, програми, ініціативи та фонди підтримки інфікованих людей. Окрім того студенти були проінформовані про причини зараження хворобою, способи запобігання інфікуванню, також було наголошено на ставленні до інфікованих, що вони такі ж люди як і всі і до них перш за все треба ставитися з розумінням.

Варто відзначити важливість проведення таких заходів-бесід у вищих навчальних закладах, в тому числі і на факультеті туризму.